Burse de mii de euro pentru profesorii români care schimbă învățământul

de: Florin Cașotă
07 09. 2018

Una este ceea ce înveți la școală și altceva ți se cere la locul de muncă. Pentru ca asta să nu se mai întâmple, câteva companii din tehnologie din România vor oferi burse de 5.000 de euro pentru profesorii care vor să modernizeze învățământul.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează programul „Bursele ANIS” prin care sprijină cadrele universitare tinere cu nouă burse în valoare de 5.000 de euro fiecare. Obiectivul programului constă în stimularea abilităților de predare ale cadrelor didactice tinere din mediul universitar și, în același timp, încurajarea eforturilor de actualizare și modernizare a temelor cuprinse în curricula de specialitate, în vederea acoperiri decalajului dintre progresul tehnologic și conținutul curent al programei universitare și pentru a crește interesul studenților.

Pentru a se putea înscrie la aceste burse, candidații trebuie să aibă vârsta de până în 40 de ani, să dețină titlul de doctor și cel puțin gradul didactic de lector universitar. Ei trebuie să propună un curs pe o temă de actualitate, din domeniile cheie ale programului: Big Data, Security, AI/Machine Learning, Fintech și Health Tech.

Așadar, profesorii pot propune un curs nou, care nu s-a mai predat la facultatea respectiv sau a fost introdus în ultimii doi ani, actualizează în proporție de cel puțin 50% programa unui curs existent, sau pot folosi metode de predare inovatoare care nu au mai fost folosite pentru predare în facultate a cursului respectiv. De asemenea, cursul propus trebuie să fie cuprins în planul de învățământ al universității.

Înscrierea proiectelor se face până la sfârșitul lunii septembrie, iar din octombrie va începe evaluarea acestora, printr-o prezentare susținută de candidat, urmată de un interviu. Potrivit reprezentanților ANIS, bursele sunt o recompensă din partea industriei pentru eforturile depuse de cadrele didactice. Acestea se acordă o dată pe an, ca urmare a procesului de evaluare și nu sunt incompatibile cu alte forme de recompensare primite de acel cadru didactic.

Programul se va derula anual, având ca obiective pe termen lung diversificarea curriculei la mediul universitar pentru specialități legate de industria tech, crearea de noi competențe și abilități ale absolvenților și creșterea numărului de absolvenți la aceste specializări.